Fábri Zs. N. – Nagy P. – Varga L.:
A TEVETEJ TERMELÉSE, ÁLTALÁNOS
JELLEMZŐI, ÖSSZETÉTELE ÉS EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT JÓTÉKONY
HATÁSAI. IRODALMI ÖSSZEFOGLALÓ. 2. TEJCUKOR-,
ÁSVÁNYIANYAG- ÉS VITAMINTARTALOM, EGÉSZSÉGÜGYI
ELŐNYÖK
A szerzők kétrészes közleményük második részében jellemzik a tevetej
beltartalmi összetételét a laktóz, az ásványi anyagok, valamint a
vitaminok vonatkozásában, majd összehasonlítják a teve-, a tehén-, a
juh-, a kecske- és az anyatej fiziko-kémiai tulajdonságait, végül kitérnek
a tevetej egészségre gyakorolt jótékony hatásaira. A tevetej nátriumban
és klórban gazdagabb, mint az egyéb állatfajoktól származó tejek, Cvitaminból
pedig akár tízszer annyit is tartalmazhat, mint a tehéntej. A
friss és a fermentált tevetej vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő
hatású, valamint vírusellenes tulajdonságú, egyes közlemények szerint
alkalmas lehet a tuberkulózis, ill. a gyomor-bélrendszer bizonyos
krónikus megbetegedéseinek kezelésére is. A tevetej rendszeres
fogyasztása mérsékli a cukorbetegség tüneteit, és javulást eredményez
az autizmusban szenvedő betegek állapotában.